Şaka mı, Joker mi?
Joker: İkili Delilik filmi bu yıl vizyona girecek olsa da Joker karakteriyle ilk karşılaşma 1940 yılında yayınlanan çizgi romana kadar uzanmaktadır. Joker; palyaço kostümü, beyaz yüzü ve gülümsemesiyle kişilik kazanır. Davranışları ve şakalarıyla yarattığı kaos ortamı onun tüm zamanların en çok aranan suçlusu olmasına neden olur. Joker çoğu kez farklı temalarda işlense de bu özellikler onun değişmez karakteri haline gelmiştir.
İlk filmde Arthur Fleck’in palyaçoluk yaptığı, sıkıntılar yaşadığı ve gülmesine hatta kahkaha krizleri geçirmesine neden olan bir hastalığının olduğu seyirciye aktarılmaktadır. Fleck, gerçekleri hayal dünyasında şekillendirip kendisine göre yorumlar. Film ilerledikçe psikolojisinin yokuş aşağı gittiğine ve Joker’e dönüşümüne tanık oluruz.
Fragmanda Fleck’in hücresinde takıntılı ve düşünceli halini göstererek izleyiciye ruh hali yansıtılır. Ardından gardiyanlarla beraber hapishane içinde yürüdüğü sahne gösterilse de sahneler aynı olay örgüsünde gerçekleşmez. Sahnede Fleck’in kıyafeti değişmiş ve ıslanmıştır. Sahnenin devamında Harley Quinn’i bir odada birçok insanla ellerindeki şarkı sözleriyle piyanoya eşlik ederken görmekteyiz ve de sahnede Fleck ve Harley’nin ilk karşılaşmasına tanık olunur. Bu karşılaşma ise Fleck ve gardiyanların hava yağmurluyken hapishane bahçesinden geçtikten sonra yaşanır. Bu da ikinci sahnenin akışını çözümlenmesini sağlar. Gardiyanların şemsiyeleri koyu renkteyken Fleck kafasını yukarıya kaldırdığında şemsiyelerin renkleri mavi, turuncu, sarı ve kırmızıya döner. Bu sayede bize Fleck’in hayal dünyasındaki gerçeklik anlatılır.
Quinn de Fleck ile bir akıl hastanesindedir. Beraber film izledikleri sahnede arkalarında beyaz önlük giyen kişilerin olması ama gardiyanların olmaması buranın Akıl Hastanesi olduğunu destekler niteliktedir. Fleck, yağmur yağdığı sahnede bulunduğu hapishaneden gardiyanlarla birlikte bu merkeze getirilmektedir. Bunun yanı sıra film izledikleri sahnede Quinn’in çıkmak istediğini Fleck’e söylediğini görürüz. Kamera Quinn’in ellerine odaklandığında elinde kibrit kutusu olduğu detayı kamera açısı sayesinde aktarılır. İlerleyen sahnelerde yangından el ele tutuşarak kaçtıkları ve dışarı çıktıklarında arkalarında çıkardıkları yangın görüntüsü ve ambülans eşliğinde ikisinin dans sahnesi gerçekleşir. Bu dans sahnesiyle Arkham Hotel yazısı bulunan ikinci bir dans sahnesi birleştirilir.
Bulundukları Akıl Hastanesi Arkham, Fleck’in hayal dünyasında kurguladığı Arkham Hotel düşüncesine dönüşmüştür. Gotham halkının bir kısmı Joker karakterini destekler ve bir sahnede, içlerinden biri Fleck olan üç tane Joker’in koşuşuna tanık oluruz. Fleck’in en önde olması onu kovaladıkları gibi bir görüntü ortaya koysa da gerçekleşen olay hepsinin polisten kaçmaya çalışmasıdır. Devamında polis arabasının Fleck’in arkasındaki Joker’e çarptığı sahne de bu olayı açıklar. Bu çarpmayla, gerçekleşen olayların sertliği ve çıkan karmaşa iyi bir şekilde gösterilmiştir.
Fleck’in hayal dünyasında gerçekleşen düşüncelerden biri de Quinn ve Joker’in evlenmesidir. Evliliğin gerçekleştiği yer adeta bir tiyatro sahnesi gibidir. Joker’in sağdıçları ilk filmde gösterilen iki palyaço arkadaşıdır. Quinn’in nedimeleri ise Joker’in elinde mikrofonla şarkı söylediği sahnede de arkada gördüğümüz üç kadın vokalisttir. Bu üç kadın vokalistz Quinn’in beraber performans sergiledikleri arkadaşlarıdır. Fleck’in sürüklenerek hapishaneye getiridiği sahneye gelirsek Joker’in polisten kaçışının uzun sürmediğini gösterir. Joker’in hapse tekrar girmesiyle bu olayın televizyona yansıdığını ve bu haberi gören Quinn’in çöp kovasını televizyona fırlattığı görülür. Bu olaya sinirlenen Quinn'in, ilk filmde Fleck’in de Joker’e dönüşümü gibi Harley Quinn karakterine bürünmesini hızlandıran olaylardan birisidir.
Quinn’i fragman boyunca karo şeklinde kolye, küpe taktığını görürken merdivenlerden çıktığı sahnede karo şeklini hem kıyafetinde hem de makyajında görülmektedir. Yani kağıt oyunundaki Karo Kızı figürüne yavaş yavaş dönüşümü kıyafetine ve aksesuarına yansıtılarak aktarılır. Bu film sadece Joker’in geri dönüşü değil aynı zamanda Harley Quinn’in de başlangıç hikayesini oluşturmaktadır. Joker’in geri dönüşünü destekleyen insanların olması ile birlikte Quinn de önemli bir katkısı vardır. Joker’in hapisten çıkmasıyla birlikte Joker’in sergilediği agresif tavırların arttığını ve birisine zarar verdiği gösterilir. Harley de Joker’in yanına silahla gelir ama Joker’e zarar vermediği ve Joker’in yanında olduğunu eliyle gülen bir surat çizerek gösterir.
Fragmanın son sahnesine gelindiğinde Quinn’in cama sadece bir yüz çizmesi ve Fleck’in Joker’i sahiplenişi etkili bir biçimde anlatılmıştır. Yani Fleck artık Joker’dir.